top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαLia Katsarou

Ιστορική Αναβίωση: 10 tips για Ερμηνεία με Μεταμφίεση σε Ιστορικούς Τόπους

Έγινε ενημέρωση: 1 Ιουλ 2019

Είτε το πείτε Costumed Interpretation (στα ελληνικά, θα μπορούσε να μεταφραστεί σαν "Ερμηνεία με Μεταμφίεση") ή Ιστορική Αναβίωση, η "τοποθέτηση" εθελοντών σε έναν ιστορικό χώρο που αναπαριστούν γεγονότα από το παρελθόν, είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για να αναβιώσετε ιστορικά γεγονότα - ή ο γρηγορότερος τρόπος να χαρίσετε στους επισκέπτες σας ένα ειρωνικό χαμόγελο, πιο απλά, να γελοιοποιηθείτε.
Το να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα αναβίωσης που θα εμπλέκει τους επισκέπτες, χωρίς να δημιουργεί άγχος στους ερμηνευτές, δεν χρειάζεται να έχει υπερβολές. Αυτές οι 10 συμβουλές, δημιουργήθηκαν το 2013 στο Bmore Historic Unconference από το “resident historian” of Baltimore’s Admiral Fell Inn, Steven Lampredi, και έχουν σχεδιαστεί για να απογειώσουν ένα πρόγραμμα ερμηνείας προς την σωστή κατεύθυνση.

1. Σκεφτείτε τη δράση, όχι την ηθοποιία. Η απόδοση ενός χαρακτήρα σε βάθος δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ερμηνεία σας. Βλέποντας κάποιον να ασχολείται με δραστηριότητες που πλέον έχουν εκλείψει και δεν συνηθίζονται - όπως το μαγείρεμα πάνω από μια φωτιά, το γράψιμο με μία πένα ή το σκούπισμα με μια χειροποίητη σκούπα - θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.


2. Εστιάστε στις καθημερινές δραστηριότητες. Δίνοντας έμφαση στις καθημερινές εργασίες και όχι σε ένα περίπλοκο ιστορικό γεγονός, μπορείτε να γλιτώσετε από δύο συχνά προβλήματα: την αμηχανία των ερμηνευτών που προσπαθούν να "γαντζωθούν" στις πληροφορίες ενός σεναρίου, ή να συνεχίσουν να μιλούν ενώ βλέπουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών να χάνεται.


3. Αποφύγετε την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο. Όταν απευθύνεστε στους επισκέπτες, ενθαρρύνετε τους εθελοντές να χρησιμοποιούν το τρίτο πρόσωπο ("ο κ. Benjamin Franklin χρησιμοποίησε αυτό το τυπογραφικό είδος") ή το δεύτερο πρόσωπο ("Αυτό θα το χρησιμοποιούσατε για να ανάψετε μια φωτιά"), έτσι ώστε να εστιάζει στις δεξιότητες και στις πληροφορίες και όχι στον χαρακτήρα.


4. Εμπλέξτε τους επισκέπτες. Ζητήστε από τα παιδιά να βοηθήσουν με το καθάρισμα των πιάτων ή άλλες εύκολες δραστηριότητες, για να τους προσελκύσετε και να τους "επιτρέψετε" να "βιώσουν" το παρελθόν. Βρείτε μικρές ασχολίες που μπορούν να γίνουν με απλούς και ασφαλείς τρόπους.


5. Χρησιμοποιήστε τις προσωπικές δεξιότητες των εθελοντών σας. Όταν μιλάτε σε υποψήφιους εθελοντές, ρωτήστε για τα χόμπι τους, μάθετε αν είναι παθιασμένοι με κάτι, καθώς μπορεί να έχουν σύγχρονα ενδιαφέροντα όπως το ράψιμο, το πλέξιμο και το μαγείρεμα που εύκολα μεταφέρονται σε ιστορικές δραστηριότητες.


6. Δώστε χρόνο για εξάσκηση. Εάν έχετε αναθέσει σε έναν ερμηνευτή μια δεξιότητα που δεν είναι εξοικειωμένος με αυτή, δώστε αρκετό χρόνο για να νιώσει άνετα πριν να την κάνει δημόσια. Αξιολογήστε την πρόοδό και κάντε τις απαραίτητες προσαρμογές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.


7. Κάντε ένα "ταίριασμα" των εθελοντών με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες. Είναι σημαντικό να ταυτίσετε τις ικανότητες και τις προσωπικότητες των εθελοντών σας με τα θέματα της αναβίωσης, τον φυσικό χώρο και το κοστούμι που αντιστοιχεί στην κάθε ιστορική περιοχή και περίοδο. Εξετάστε αν ο χώρος χρειάζεται επιπλέον ερμηνεία, μεσαίας ή και κατώτερης κλίμακας. Αν ναι, αποφασίστε ποιοι εθελοντές θα είναι πιο πειστικοί στους επιπλέον ρόλους ή αν κάποιοι μπορούν να αναλάβουν περισσότερες από μία ερμηνείες.


8. Συγκεντρώστε τα αντικείμενα που χρειάζεστε. Για να κάνετε την ερμηνεία σας αυθεντική, θα χρειαστείτε κατάλληλα αντικείμενα-αντίγραφα για τους εθελοντές σας, όπως εργαλεία ραφής ή και γραφής, καθαριστικά εποχής, σετ τσαγιού, καφέ, γλυκού ή παιδικά παιχνίδια. Ο τόπος και η χρονική περίοδος πάνω στην οποία εργάζεστε καθώς και οι δραστηριότητες που γινόταν εκείνη την εποχή, θα καθορίσουν τι πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας.


9. Dress for Saccess Ντυθείτε για να πετύχετε. Τοποθετήστε τον πήχη ψηλά σε ότι αφορά στα κοστούμια, σύμφωνα πάντα με τον προϋπολογισμό που διαθέτετε. Δώστε προσοχή για την αποφυγή αναχρονισμών όπως ένα σύγχρονο κόσμημα, ρολόγια χειρός και γυαλιά.


10. Παρέχετε πληροφορίες. Όσο οι εθελοντές θα εξοικειώνονται με τα βασικά στοιχεία της ερμηνείας, είναι πιθανό να θελήσουν να μάθουν περισσότερα για επιπλέον πτυχές της ερμηνείας τους. Θα είναι χρήσιμο να παρέχετε μια λίστα από στοιχεία άμεσα ή και έμμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους, που να δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη γενική ιστορική περίοδο καθώς και το ενδυματολογικό ιστορικό, τα μαγειρικά σκεύη και άλλα στοιχεία της εποχής που θα χρησιμοποιήσετε.


Άρθρο σε ελεύθερη μετάφραση του National Trust for Historic Preservation, by Sarra Heffern, Original title: Instant Living History: 10 Tips for Custumed Interpretation at Historic Sites,

77 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page